Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Νοέμβριος, 2010

Κάρολος Ντίκενς: Παιδικά χρόνια

Εικόνα
''Στοιχηματίζω'', έγραφε ο Τσέρτερτον, Βρετανός συγγραφέας, ''ότι ο Ντίκενς θα δεσπόσει σε όλη την Αγγλία του 19ου αιώνος. Είναι ο μόνος που θα μείνει στην αθανασία''!!
Σίγουρα η δόξα του Ντίκενς ακτινοβολεί σε όλο τον κόσμο μέχρι και σήμερα, περισσότερο από ποτέ!
Η παιδική ηλικία αυτού του ευφυούς άνδρα ήταν φρικτή και την ανάμνηση της την κράτησε κρυφή ακόμη και από τη γυναίκα του ..
Στο Τσάταμ ( Κεντ), έζησε ως τα εννιά του χρόνια, μια ζωή ανέφελη, σε έναν τόπο που ο καθένας τον γνώριζε και εκείνος γνώριζε τους πάντες. 
Δεν είχε φύγει ποτέ μακριά από τον τόπο του και την οικογένειά του.
Ο πατέρας του, ο Τζων Ντίκενς, προϊστάμενος της επιμελητείας του Ναυτικού,ήταν πραγματικός κύριος. Και η μητέρα του μια πραγματική κυρία που είχε και καμαριέρα.
Κάθε Κυριακή είχαν το δικό τους στασίδι στην εκκλησία.Και το σπίτι τους, ένα από τα ομορφότερα της πόλης ,ήταν τόσο χαρούμενο από τις φωνές και τα γέλια των 7 μικρών αδελφών του, που έμοιαζε σαν να είχαν κάθε μέρα γ…

Πρόγραμμα αναδάσωσης στην Πάρνηθα

Εικόνα
Είναι ελπιδοφόρο να παρακολουθείς τόσους εθελοντές να συμμετέχουν με ενθουσιασμό, στο πρόγραμμα αναδάσωσης της Πάρνηθας.
Ελπιδοφόρο γιατί, αν και καθυστερημένα, γινόμαστε  όλο και πιο πολύ ευαισθητοποιημένοι πολίτες, σε θέματα περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε  στις 20 Νοεμβρίου και θα συνεχιστεί κάθε Σαββατοκύριακο με τη συμμετοχή εθελοντών, εκτός των εορτών, και μέχρι το Μάρτιο. Δηλώσεις συμμετοχής στο  parnitha. wwf. gr
Οι εθελοντές θα παρακολουθήσουν θεωρητικά μαθήματα μετά την εγγραφή τους και πρακτική εξάσκηση τις ώρες της εργασίας αναδάσωσης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε ημέρα δράσης στην Πάρνηθα θα ανεβαίνουν έως εκατό εθελοντές, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες του Φορέα Διαχείρισης αυτός είναι ο ανώτατος αριθμός επισκεπτών που «αντέχουν» οι περιοχές όπου θα πραγματοποιηθούν οι αναδασώσεις.
Η καταστροφή που άφησε η πυρκαγιά του 2008, σε πολλά σημεία είναι μη ανατρέψιμη.
Σε άλλες περιοχές θα γίνει προσπάθεια αναδάσωσης. 
Ενέργειες δεν γίνονται για τα δάση της χαλεπίου πεύκης (10.…

Η ανεργία των πτυχιούχων........

Εικόνα
Το θέμα των άνεργων νέων είναι μεγάλο και έχει αναλυθεί αρκετά..Έχω διαβάσει πολλές απόψεις και αρκετές εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους!
Καταθέτω και εγώ την άποψή μου, μετά από τόσες εντυπώσεις που μου δημιουργήθηκαν από όσα διάβασα!

Η ανεργία είναι ο εφιάλτης κάθε πολίτη, που χρειάζεται εργασία για να εξασφαλίσει αξιοπρεπή επιβίωση.
Σήμερα, το περιβάλλον το οικονομικό δεν ευνοεί  εύρεση εργασίας. Επιχειρήσεις απολύουν συνεχώς, χρησιμοποιώντας την απόλυση ως πρώτο μέσον αντιμετώπισης της ύφεσης. Έτσι αποδυναμώνεται η δυνατότητα κατανάλωσης και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

Στη χώρα μας τα πράγματα είναι χειρότερα. Γιατί ποτέ δεν έδινε ευκαιρίες αξιοκρατικές στους νέους ,ειδικά στους  πτυχιούχους, αφού εξακολουθούσε και εξακολουθεί κατά ένα μέρος, να ισχύει  το ''μέσον''!!
Στις ευρωπαϊκές χώρες είναι κάπως διαφορετικά...Οι ευκαιρίες υπάρχουν, οι επιχειρήσεις λειτουργούν περισσότερο με νέα, φρέσκα μυαλά  και δίνουν τις θέσεις εργασίας περισσότερο αξιοκρατικά!
Αποτέλεσμα για…

Tην Παρασκευή ήταν η παγκόσμια ημέρα κατά της γούνας!

Εικόνα
Tην Παρασκευή ήταν η παγκόσμια ημέρα κατά της Γούνας...Ο κάθε ένας από μας έχει τις απόψεις του, άλλος υπέρ και άλλος κατά. 
Πολλοί απλά αδιαφορούν!
Η ημέρα αυτή επιλέχθηκε, όχι τυχαία, αλλά επειδή αρχίζουν οι αγορές και τα δώρα εν όψη των εορτών των Χριστουγέννων.
Πολλά ή ίσως τα περισσότερα ζώα που εκτρέφονται, βασανίζονται πραγματικά για να πάρει ο παραγωγός  τη γούνα τους. Πολλά είναι ζωντανά την ώρα που γδέρνεται το ζώο , για να μην χαλάσει η γούνα του!!!!! 
Φοβερές πρακτικές για να φορέσει μια κυρία γούνινο παλτό...
Αλλά από την άλλη ζούνε τόσοι και τόσοι εργαζόμενοι με αυτό το είδος εργασίας!
Πριν τριμήνου, ακτιβιστές είχαν ελευθερώσει από εκτροφείο της Κοζάνης τα ζώα που έτρεχαν ελεύθερα στη γύρω περιοχή.
Παραθέτω μόνο τις επιστολές που αντάλλαξαν τα δύο ''αντίπαλα'' μέρη!:
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Άνιμα, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Καλλιστώ από τη πλευρά των αντιθέτων με την απελευθέρωση των γουνοφόρων ζώων και από την άλλη,
Σωματεία και Πολίτες…

Η Ευρώπη της... Γερμανίας

Εικόνα
Aπό τον Γιώργο Ρωμαίο


Εννέα χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έζησα από μέσα την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς το «όραμα» της πολιτικής και οικονομικής «ενοποίησης». Το συμπέρασμα ήταν ότι το «όραμα» χανόταν στις συνεχείς διευρύνσεις, που υπηρετούσαν τα οικονομικά συμφέροντα των «κεντρικών» και «ισχυρών» κρατών της Ενωσης και τα πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ, οι οποίες δεν ήθελαν μια ισχυρή Ευρώπη. Στο γεωπολιτικό αυτό παιχνίδι πρωταγωνιστούσε η Γερμανία.

Αφού πέτυχε, με εκπληκτική ταχύτητα και με τη συμβολή της φτηνής εργασίας των ελλήνων, γιουγκοσλάβων, τούρκων και άλλων μεταναστών, τη βιομηχανική ανασυγκρότησή της, έθεσε σε εφαρμογή τη στρατηγική του «οικονομικού ιμπεριαλισμού».

Τα χρόνια της «μικρής» ΕΟΚ το μεγαλύτερο μέρος των διεθνών αγορών ελεγχόταν από τις ΗΠΑ, με το δολάριο να έχει γίνει διεθνές νόμισμα. Ο μόνος σχετικά «ελεύθερος χώρος ήταν η, εκτός Σοβιετικής Ενωσης, Ευρώπη. Η διεύρυνση της τότε ΕΟΚ άνοιγε νέες αγορές. Ελάχιστα τηρήθηκαν τα κριτήρια που είχαν θεσμο…

Μια ''ματιά '' στην ιστορία του δουλεμπορίου έως σήμερα!

Εικόνα
H χρήση σκλάβων αποτελεί ενδημικό φαινόμενο των περισσότερων ανθρώπινων κοινωνιών. 
Από τότε που ο άνθρωπος δημιούργησε κοινωνίες, μετά την ανακάλυψη της καλλιέργειας της γης, και αφού αναγκάστηκε  να παραμείνει στην ίδια περιοχή, άρχισε την ανοδική πορεία προς την πρόοδο.
Οι πόλεμοι όμως ως  καταγεγραμμένοι στο ''DNA της φύσης '' του ανθρώπου, χάραξαν την πορεία του.
Οι αιχμάλωτοι πολέμου ήταν κυρίως οι σκλάβοι των πρώτων οργανωμένων κρατών.
Παραχωρούνταν όμως σκλάβοι και αντί καταβολής του φόρου υποτέλειας....
Απόρροια πολέμου και αυτό!!!

Μέχρι τον 9ο και 10ο αιώνα, αρκετές σύνθετες οδοί δουλεμπόρων λειτουργούσαν στην Ευρώπη και στην Εγγύς Ανατολή. 
Βίκινγκς και Ρώσοι μεγαλέμποροι διακινούσαν σκλάβους από τα Βαλκάνια μεταπωλώντας τους σε χαρέμια της νότιας Ισπανίας και της Βόρειας Αφρικής.
Το χαλιφάτο της Βαγδάτης συγκέντρωνε σκλάβους από τη Δυτική Ευρώπη μέσω Βενετίας, Πράγας και Μασσαλίας, ενώ οι σκλάβοι αραβικής και τουρκικής καταγωγής διέρχονταν μέσω Ανατολικής Ευρώπης κ…

Η κάρτα του μαθητή

Εικόνα
Kάρτα του μαθητή ανακοινώθηκε πως θα αποκτήσουν οι μαθητές από την Α' τάξη του Δημοτικού, υποχρεωτικά και θα αφορά την κατάσταση της υγείας τους, που θα έχει σχέση με την παχυσαρκία
Όχι δεν είναι κακό ....από τη μια όψη του νομίσματος! 
Γιατί θα καταγράφεται το βάρος τους, το ύψος τους, οι συνήθειες διατροφής τους, ο δείκτης μάζας του σώματος τους....
Θα ενημερώνονται οι γονείς αν οι μετρήσεις των παιδιών τους, ξεπερνούν τα όρια της Διεθνούς Οργάνωσης Υγείας και θα γίνονται γνωστοί οι κίνδυνοι υγείας του παιδιού.

Όπως δήλωσε στο «Βήμα» ο υφυπουργός Υγείας κ. Χρ. Αηδόνης, «θα πρέπει να παρακολουθείται η ανάπτυξη αλλά και το βάρος των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία και αυτό αποτελεί μέριμνα της πολιτείας».  Η κάρτα θα ανανεώνεται κάθε χρόνο, ώστε γονείς και μαθητές να μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη της σωματικής διάπλαση των παιδιών. Με την εφαρμογή της κάρτας ΒΜΙ θα αυξηθούν, βεβαίως, και οι ώρες υποχρεωτικής γυμναστικής στα σχολεία.
Αυτή είναι η μία όψη... Πάντα όμως το νόμισμ…

Μπορείς να γίνεις και εσύ....Πυθία;;

Εικόνα
Μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε σε ένα από τα πιο σημαντικά επιστημονικά περιοδικά, το New Scientist, έρχεται να δικαιώσει τους ανθρώπους που προβλέπουν το μέλλον και τόσο έχουν αμφισβητηθεί.
Ο καθηγητής ψυχολογίαςΝτάριλ Μπεμτου Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, με τη συμμετοχή 1.000 εθελοντών, έκανε εννέα πειράματα και διαπίστωσε πως στα οχτώ από αυτά οι συμμετέχοντες χωρίς να το συνειδητοποιήσουν, έκαναν μελλοντικές προβλέψεις, όπως ερωτήματα και λέξεις που θα τους έδιναν, θέση των εικόνων κ.α.
  Οι προβλέψεις τους ήταν τέτοιες ώστε να αποκλειστεί η σύμπτωση. Η έρευνα επισημαίνει πως ο άνθρωπος, όχι μόνο μπορεί να δει το μέλλον, αλλά και με τις πράξεις του να το επηρεάσει! Ένας άλλος Αμερικανός ψυχολόγος, ο Γιόακιμ Κρούγκερ, μόλις έμαθε τα αποτελέσματα των πειραμάτων και της έρευνας, αντέδρασε πολύ λέγοντας πως είναι «γελοίο»να πιστεύει κανείς πως οι άνθρωποι διαθέτουν μαντικές ικανότητες. Αναγνώρισε όμως και αποδέχτηκε πως η διαδικασία και η μεθοδολογία των πειραμάτων ήταν σ…

Μέθοδος για την πάταξη της ανεργίας είναι η κίνηση'' ανώνυμοι άνεργοι''!

Εικόνα
H ανεργία παίρνει την ανιούσα κάθε μέρα...
Άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, χάνουν την δυνατότητα της αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Μια πρωτότυπη ιδέα είχε ο κ .Γιάννης Στεφάνου, φωτογράφος στο επάγγελμα, που όμως σκοπεύει να κλείσει την επιχείρησή του, επειδή “δεν βγαίνει”.
Τι έκανε λοιπόν;;;
Μια κίνηση ...οι ''ανώνυμοι άνεργοι''...........
Η κίνηση “ανώνυμοι άνεργοι”, που έκανε την εμφάνισή της προ διμήνου, στοχεύει στη δημιουργία συνεταιρισμού ανέργων, με στόχο, τι άλλο, τη δουλειά.

 Το σκεπτικό του είναι να δημιουργηθεί μια επιχείρηση, όπου ο κάθε άνεργος θα “καταθέτει” ως μετοχικό κεφάλαιο την εργατική του δύναμη.
 Όπως εξηγεί, ο συνεταιρισμός θα επιδιώκει συνεργασίες και συμπράξεις με επιχειρήσεις, φορείς, χορηγούς και άλλους, με σκοπό να αναλαμβάνει εργολαβικά την παροχή υπηρεσιών.
 “Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με τα ΕΛΤΑ στη διανομή φυλλαδίων”, λέει. Οι άνεργοι-μέτοχοι θα βρίσκουν ένα μεροκάματο και θα εισπράττουν μέρ…

Το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας είναι αμφίδρομο!

Εικόνα
Όλοι είδαμε την προσευχή των μουσουλμάνων δημόσια στην πλατεία Αττικής και στα προπύλαια του πανεπιστημίου...Διαβάσαμε και για τα προβλήματα που δημιούργησαν οι κάτοικοι της περιοχής της πλατείας Αττικής. Ακούσαμε και τις ''δύο'' φωνές διαμαρτυρίας.... Φυσικά πολλοί αναρωτήθηκαν για τη δημόσια προσευχή των μουσουλμάνων της Αθήνας...Πολλοί  έθεσαν το ''αναπάντητο'' ερώτημα ''γιατί στα προπύλαια'' γιατί δεν ζητούσαν ένα γήπεδο, ένα χώρο κλειστό για να τελέσουν την προσευχή τους;;''  Δεκτή και σεβαστή είναι η απαίτηση του σεβασμού στη θρησκευτική ελευθερία και στο δικαίωμα της εκτέλεσης των θρησκευτικών τους λειτουργιών... Σύντομα θα ξεκινήσει και η ανέγερση τζαμιού στο Βοτανικό. Αναμένεται να παραδοθεί από το Πολεμικό Ναυτικό η έκταση των 16 στρεμμάτων στη Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, ώστε στις αρχές του 2011 να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την ανέγερση του τεμένους που θα αρχίσει εντός του ίδιου έτους.. ''Ας γ…