Το άδειο κάθισμα του Νομπελίστα στην απονομή, θα δηλώσει εκκωφαντικά την παρουσία του!

Μεγάλος θόρυβος έγινε για την απόφαση της επιτροπής Νόμπελ Ειρήνης, να δοθεί το βραβείο στον Λιου Σιαομπό.
Πολλοί κατηγορούν τα βραβεία  ότι δίνονται με πολιτικές σκοπιμότητες και όχι για την αξία του βραβευμένου.
Φυσικά, η πολιτική εισχωρεί παντού, το βλέπουμε κάθε μέρα, σε κάθε φάση της ζωής των χωρών της Γης. Και η βράβευση του αντιφρονούντα Κινέζου καθηγητή, που  βρίσκεται ήδη φυλακισμένος σε μυστική τοποθεσία, είναι και ένας τρόπος πίεσης στην Κίνα.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Κίνας δήλωσε: '' Τα μέλη της Επιτροπής Νόμπελ «ενορχηστρώνουν μία αντικινεζική αναταραχή. Δεν θα αλλάξουμε εξαιτίας της ανάμειξης μερικών κλόουν»!!!
Υποτιμητική φράση για τα μέλη της επιτροπής από μια υπερδύναμη!!!
Ακόμη και αν έχει το βραβείο ιδιοτελείς πολιτικές  επεκτάσεις, δεν ακυρώνει το γεγονός ότι είναι φυλακισμένος ένας άνθρωπος που πιστεύει το διαφορετικό πολιτικό σύστημα από αυτό του ολοκληρωτισμού που επικρατεί στην Κίνα.
Δεν ακυρώνει επίσης ότι η οικογένεια του Σιαομπό, είναι περιορισμένη κατ' οίκον και δεν της επιτρέπεται να παραλάβει το βραβείο αντ' αυτού.
Δεν ακυρώνει το γεγονός ότι ένας άνθρωπος στην Κίνα δεν έχει το δικαίωμα να προωθεί ελεύθερα τις απόψεις του.
Για σκεφτείτε τι θα συνέβαινε στη χώρα μας αν ακολουθείτο από παρόμοιες τακτικές!!!! 
Δηλαδή όλο το ΚΚΕ που έχει δηλώσει δια στόματος της κ.Παπαρήγα ότι σκοπό έχει την ανατροπή του  πολιτικού συστήματος, θα έπρεπε να είναι υπό διωγμόν.
Και όμως ο πλουραλισμός είναι υγεία για ένα κράτος και την δημοκρατία!!!
Η ελευθερία έκφρασης είναι για το πνεύμα ότι είναι το νερό για τη ζωή!!
Διάβασα στον τύπο την πίεση που ασκεί η Κίνα σε άλλες χώρες να μην παραβρεθούν στην απονομή.
Δηλαδή ,λέμε, ασκείται πίεση στην Κίνα με την βράβευση ενός αντικαθεστωτικού πολίτη της που είναι φυλακισμένος και το κατακρίνουν πολλοί..... αλλά δεν είναι κατακριτέα η στάση της Κίνας που πιέζει τις χώρες  να μην μετέχουν;;
Ήδη 19 χώρες δήλωσαν ότι δεν θα μετέχουν. Δεν θα αναφέρω τις χώρες με παρόμοια πολιτικά συστήματα με την Κίνα, θα αναφέρω την Σερβία που θέλει να μπει στην ΕΕ και που δήλωσε, δικαιολογώντας τη αποχή της χώρας από τη βράβευση ότι  η Σερβία αποδίδει ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά οι διμερείς σχέσεις της με την Κίνα εντάσσονται στα ανώτερα εθνικά συμφέροντα.


Ο 54χρονος Λιου Σιαομπό καταδικάστηκε το 2009 σε 11ετή κάθειρξη για «ανατρεπτική δράση», όπως την ορίζει η  πολιτική ορολογία της Κίνας . Συγκεκριμένα, ήταν ένας από τους συντάκτες της «Χάρτας 08», ενός κειμένου που ζητεί την ειρηνική κατάργηση του μονοκομματικού πολιτικού συστήματος, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία της έκφρασης στην πατρίδα του.
Και από ότι έχει γραφτεί μέχρι σήμερα, πουθενά δεν φαίνεται η ανατρεπτική πράξη του Σιαομπό με βίαια μέσα, κάτι που θα δικαιολογούσε την καταδίκη του.


Να υπενθυμίσω ότι η αίτηση για την απονομή του Νόμπελ στον Λιου Σιαομπό κυκλοφόρησε έπειτα από σχετικό αίτημα του πρώην προέδρου της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ και άλλων επικεφαλής της "βελούδινης επανάστασης" του 1989, που είχε καταλήξει στην πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος της χώρας. Ο Λιου Σιαομπό και οι υπόλοιποι συντάκτες της κινεζικής "Χάρτας 08" είχαν εμπνευστεί από τη τσεχοσλοβακική "Χάρτα 77", το μανιφέστο που είχε υπογραφεί το 1977 από περίπου 240 Τσέχους και Σλοβάκους διανοούμενους, μεταξύ των οποίων και ο Χάβελ, για τον εκδημοκρατισμό της -τότε- κομμουνιστικής Τσεχοσλοβακίας.

Και λίγα για την ιστορία της πορείας του Νομπελίστα ..
Τα τελευταία είκοσι χρόνια τα πέρασε είτε στη φυλακή, είτε σε κατ’ οίκον περιορισμό, πάντα παρακολουθούμενος από τους δεσμοφύλακες και τους μυστικούς αστυνομικούς του κινεζικού καθεστώτος, με απανωτές καταδίκες για το «έγκλημα» της άσκησης κριτικής στο κομμουνιστικό κόμμα και της δημόσιας έκφρασης της πίστης του στην πολυκομματική δημοκρατία.
Αποκλεισμένος από την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία, κράτησε στενή επαφή με τον κόσμο της διανόησης και, μολονότι δεν επιτρεπόταν η έκδοση των έργων του στην Κίνα, τα βιβλία του κυκλοφόρησαν κυρίως στο Χονγκ Κονγκ, ενώ εξακολουθεί να αρνείται να γράψει με ψευδώνυμο. 
Τελικά το άδειο κάθισμα του Νομπελίστα, την Παρασκευή στην απονομή, θα κάνει μεγαλύτερο θόρυβο από την παρουσία του. Και με αυτόν τον τρόπο θα δηλώνει εκκωφαντικά  ''παρών''!




2 σχόλια:

  1. Το σχόλιό μου κινείται σε άλλη διάσταση απ' αυτή που θα περίμενε ακόμα και το ίδιο το περιεχόμενο της ανάρτησής σου, και είναι αυτό: Ο τίτλος που χρησιμοποίησες είναι απόλυτα ποιητικός τη στιγμή που θα μπορούσες να γράψεις στη θέση του οτιδήποτε άλλο απλούστερο!

    Ξέρεις, μ' αρέσει - και το κάνω συχνά - να εντοπίζω θέματα που κινούνται σ' άλλο επίπεδο, πλέον του συνηθισμένου...

    Καλό βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Diatton , με πιάνει ποιητική διάθεση καμιά φορά, όταν θέλω να δείξω ακριβώς αυτό που δείχνει ο τίτλος μου: ότι ο θόρυβος είναι μεγαλύτερος με την απουσία του Σιαομπό από ότι αν πχ παραλάμβανε το βραβείο η σύζυγός του!!!!!!!!!!!!
    Χαίρομαι που σ'αρέσουν τα θέματα τα μη συνηθισμένα!!!
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή