Νέο βιβλίο με τίτλο ''Τι οφείλει η Ευρώπη στους Έλληνες''

Tι μας οφείλει η Ευρώπη;;; Ποιος  λέει κάτι τέτοιο και δεν θεωρείται γραφικός σήμερα;;;
''Η κουλτούρα μας στηρίζεται στον Ελληνικό Πολιτισμό'' είναι μια φράση που ανέλαβε να συγκεκριμενοποιήσει ο Γερμανός ελληνιστής Thomas Szlezak με ένα νέο βιβλίο του.
Το βιβλίο ''Τι οφείλει η Ευρώπη στους Έλληνες'' είναι δώδεκα παραδόσεις του Szlezak στο πανεπιστήμιο, λίγο πριν να συνταξιοδοτηθεί το 2006. 
Τι οφείλει λοιπόν η Ευρώπη στους Έλληνες;;
Τρία πράγματα θεωρεί ο ελληνιστής συγγραφέας ότι οφείλει κατά κύριο λόγο η Ευρώπη στον ελληνικό πολιτισμό:




Οι Έλληνες μας δίδαξαν την αποστασιοποίηση, την ικανότητα να παίρνουμε αποστάσεις ακόμα και από τον δικό μας τρόπο σκέψης. 


Οι Έλληνες μας δίδαξαν τον πλουραλισμό, γιατί δεν στηρίχτηκαν σε μια ιερή και αδιαμφισβήτητη παράδοση, αλλά έπλαθαν συνεχώς τη δημοκρατία και διαπλάθονταν μέσα απ’ αυτήν.


Και τέλος οι Έλληνες μας κληρονόμησαν την τάση να ξεπερνάμε διαρκώς τα δικά μας στενά όρια και να κατακτούμε συνεχώς έναν όλο και μεγαλύτερο, ένα όλο και πιο θαυμάσιο κόσμο.


Σ’ αυτά στηρίχθηκε ο διαφωτισμός, αυτά παραμένουν τα έστω και μερικές φορές δυσδιάκριτα πια θεμέλια της Ευρώπης. 
Υπάρχει τελικά κάποιος που να ακούσει αυτές τις φωνές ώστε να βρει το δρόμο της η Ευρώπη της οικονομικής κρίσης σε όλα τα επίπεδα;;;
Πρώτα όμως θα πρέπει εμείς, οι απόγονοι αυτών που δίδαξαν τον ένδοξο πολιτισμό να ξαναβρούμε το ''βηματισμό'' μας....


Ο Thomas Szlezak είναι ο συγγραφέας του βιβλίου ''Πώς να διαβάζουμε τον Πλάτωνα'' που έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά.
Για αυτό το βιβλίο, όταν μεταφράστηκε στη γλώσσα μας, ο ίδιος συγγραφέας είπε: 


''Τα ελληνικά είναι η 13η γλώσσα στην οποία μεταφράζεται το "Platon lesen". Είναι ίσως το πιο πολυμεταφρασμένο βιβλίο της σύγχρονης πλατωνικής βιβλιογραφίας και, όπως φαίνεται, ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη της παγκόσμιας κοινότητας των αναγνωστών του Πλάτωνα. Η θέση της "Σχολής του Tubingen" κερδίζει συνεχώς οπαδούς. Ακόμη και αν η μόνη συμβολή του βιβλίου μου ήταν να συζητιούνται στο εξής τα προβλήματα της ερμηνευτικής των διαλόγων με διαφορετικό τρόπο και σε πιο άμεση σχέση με τα πλατωνικά κείμενα, για μένα θα ήταν χαρά να έχω προσφέρει στους ενδιαφερόμενους αναγνώστες του Πλάτωνα σε όλον τον κόσμο -και μεταξύ αυτών τώρα και στους Έλληνες- αυτήν την υπηρεσία''.
                           Thomas A. Szlezak



Και η κριτική για το βιβλίο αυτό:
Με αφετηρία την κριτική της γραφής στον "Φαίδρο" -όπου ο Σωκράτης υποστηρίζει ότι ένα βιβλίο δεν μπορεί να διαλέξει τον αναγνώστη του μήτε να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τις εφαλμένες ερμηνείες-, το "Πως να διαβάζουμε τον Πλάτωνα" προσφέρει λύσεις στα προβλήματα ερμηνείας των πλατωνικών διαλόγων.
- Σε τι αποσκοπούσε ο Πλάτων γράφοντας διαλόγους και όχι πραγματείες
- Επέλεξε τη μορφή διαλόγου για να κρύψει τις δικές του πεποιθήσεις και να διατηρήσει έτσι αυτό που οι σύγχρονοι ερμηνευτές ονόμασαν "πλατωνική ανωνυμία"
-Τι σημαίνει η αυστηρή κριτική του στο γράψιμο
- Αληθεύει η αναφορά του Αριστοτέλη ότι ο Πλάτων είχε μια προφορική φιλοσοφία.



Πηγές για τα δυο βιβλία!
α'  και β




4 σχόλια:

  1. ΚΑΛΩΣ ΣΕ ΒΡΗΚΑ.
    ΠΕΡΑΣΜΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΩ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς όρισες .Χαίρομαι που σε βλέπω .Και εγώ ανταποδίδω τις ευχές για καλές γιορτές.
    Καλό βράδυ και ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή