Αγάπη για την τρίτη ηλικία!!!!

Χριστούγεννα πλησιάζουν. Άγιες μέρες  γιορτής της  αγάπης και της  αλληλοϋποστήριξης!
Πολλοί συνάνθρωποι μας ζουν μόνοι, χωρίς ένα χαμόγελο δίπλα τους. Αυτές οι γιορτές, έχουν μεγαλύτερη σημασία για μας αφού όλοι περνάμε δύσκολα στο εχθρικό οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας.
Ας ρίξουμε και ένα βλέμμα στους απόμαχους της ζωής, που χρειάζονται αγάπη και υποστήριξη όπως τα μικρά παιδιά, όπως κάθε άνθρωπος που δεν του αξίζει να ταλαιπωρείται και να ζει στη μοναξιά.
Υπάρχουν όμως και ηλικιωμένοι που έχουν γύρω τους ανθρώπους δικούς τους, ανθρώπους να τους φροντίζουν και όμως..............η έλλειψη αγάπης είναι φανερή.
                 

Μα μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζει η κακοποίηση των γιαγιάδων και παππούδων, δείγμα μιας υπανάπτυκτης κοινωνίας.
Είναι σημαντικό να το ξέρουμε όλοι εμείς, να το καταγγέλλουμε, να το προλαβαίνουμε. Η κακοποίηση των ηλικιωμένων ίσως δεν έχει απασχολήσει πολύ την κοινωνία που θα έπρεπε να μεριμνά για αυτά τα ανήμπορα άτομα, τα αδύναμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.
Πολλές φορές η κακοποίησή τους γίνεται από τα ίδια τα συγγενικά τους πρόσωπα.
Εξοργιστικά λυπηρό....και αποκρουστικό φαινόμενο!!!
Ποιος φυσιολογικός άνθρωπος βρίζει, χτυπά, απειλεί, εκμεταλλεύεται έναν μεγαλύτερό του, έναν μεγάλης ηλικίας άνθρωπο, τον γονιό του, έναν αδύναμο;;;
Κι όμως συμβαίνει συχνά!!!!!
Πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτό ούτε από τον ίδιο τον θύτη ότι κακοποιεί  τον ηλικιωμένο ξένο ή συγγενή του.
Γιατί κακοποίηση είναι και η προσβολή , αλλά και η χειροδικία, είναι και η απειλή και η σεξουαλική παρενόχληση , είναι και η απομόνωση αλλά και η απόρριψη του γεράκου ή της γριούλας που μπορεί να είναι οι δικοί μας συγγενείς ή μπορεί να εργαζόμαστε δίπλα τους με σκοπό την φροντίδα τους.
Η κλοπή και η απάτη ανθρώπων  μεγάλης ηλικίας, ξέρουμε ότι είναι παράνομη και  κατακριτέα!
Η αμέλεια των ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι για τη φροντίδα των ηλικιωμένων, τα ξεσπάσματα οργής εναντίον τους, η άρνηση να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους ,είτε είναι συναισθηματικής φύσης είτε έχουν σχέση με την υγεία και την σωματική τους εξυπηρέτηση, είναι επίσης κατακριτέα.
Οι ηλικιωμένοι που έχουν προβλήματα μνήμης ή που παρουσιάζουν κάποια μορφή άνοιας ή που σωματικά εξαρτώνται από άλλους κινδυνεύουν πιο πολύ να είναι θύματα κακομεταχείρισης ή κακοποίησης.
Οι ηλικιωμένοι με κατάθλιψη ή που είναι μόνοι ή που δεν έχουν κοινωνική στήριξη κινδυνεύουν επίσης περισσότερο.
Ποιοι είναι εκείνοι που συνήθως μπορεί να κακοποιήσουν τους ηλικιωμένους;;;
Τα άτομα που φροντίζουν ηλικιωμένους που είναι υπερβολικά στρεσαρισμένα λόγω του ότι δεν ανταπεξέρχονται στο βάρος των ευθυνών για τη φροντίδα παρουσιάζουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπεριφορές κακοποίησης.
Άτομα που φροντίζουν ηλικιωμένο από τον οποίο έχουν υψηλού βαθμού συναισθηματική ή οικονομική εξάρτηση.
Άτομα που φροντίζουν ηλικιωμένους με ιστορικό χρήσης ή κατάχρησης ουσιών ή κακομεταχείρισης άλλων.
Τα σημεία που δείχνουν ότι υπάρχει κακοποίηση, κακομεταχείριση ή εκμετάλλευση ηλικιωμένου είναι πολλά και μπορεί να εντάσσονται σε διάφορες μορφές κακοποίησης, του σωματικού, σεξουαλικού, συναισθηματικού ή οικονομικού τομέα.
Η παρατήρηση ορισμένων καταστάσεων δυνατόν να δημιουργεί υποψίες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

Η ύπαρξη στο σώμα του ηλικιωμένου σημείων κτυπημάτων, τραυματισμών, ορισμένων μορφών εγκαύματος, φουσκάλες ή βλάβες δέρματος από κάψιμο τσιγάρου. Επίσης όταν οι εξηγήσεις για τραύματα ή άλλη σωματική καταπόνηση του ηλικιωμένου που αναγνωρίζονται δεν ταιριάζουν ή δεν συνάδουν με τις εξηγήσεις που δίνονται για το τι τα προκάλεσε.
Η απρόσμενη, ασυνήθιστη απόσυρση του ηλικιωμένου από τις συνήθεις του δραστηριότητες, αλλαγές στο επίπεδο εγρήγορσης του, ή άλλες μορφές ασυνήθιστης συμπεριφοράς μπορεί να σχετίζονται με συναισθηματική κακομεταχείριση ή παραμέληση.
Μώλωπες γύρω από τους μαστούς ή στη γεννητική περιοχή και ύπαρξη ανεξήγητων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νόσων που δυνατόν να είναι το αποτέλεσμα άσκησης σεξουαλικής βίας σε ηλικιωμένο.
Ξαφνικές αλλαγές στα οικονομικά, στους λογαριασμούς, αλλαγές σε διαθήκες ή σε διαχειρίσεις κεφαλαίων, ασυνήθιστες αποσύρσεις χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς, έκδοση επιταγών που γίνονται ως δάνεια ή δώρα και απώλεια περιουσίας δυνατόν να σχετίζονται με εκμετάλλευση ηλικιωμένου.
Τα έλκη στο σώμα λόγω κατάκλισης που αφήνονται παραμελημένα χωρίς την κατάλληλη φροντίδα, η μη παροχή της δέουσας ιατρικής ή οδοντιατρικής περίθαλψης, ο ακάθαρτος ρουχισμός, η κακή ατομική υγιεινή, η απουσία φροντίδας των μαλλιών ή των νυχιών που αφήνονται να μεγαλώνουν υπερβολικά, η ασυνήθιστη και ανεξήγητη απώλεια βάρους μπορεί να είναι δείκτες που έχουν σχέση με διάφορες μορφές παραμέλησης, εγκατάλειψης ή κακομεταχείρισης ηλικιωμένου.
Χρειάζεται προσεκτική παρατήρηση και παρακολούθηση του ηλικιωμένου σε περίπτωση υποψίας για να διαφανεί ότι ύποπτες καταστάσεις ή αλλοιώσεις που παρατηρούνται στο σώμα, στη συμπεριφορά και στη διαβίωση του ηλικιωμένου μπορεί να είναι το αποτέλεσμα κάποιας μορφής κακοποίησης. 
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο χρειάζεται όχι μόνο κάποιος να ακούσει αυτούς που ευθύνονται για τη φροντίδα του ηλικιωμένου και τον ίδιο τον ηλικιωμένο που πιθανόν να είναι το θύμα αλλά επιπλέον να αναζητείται βοήθεια από την οικογένεια και αρμόδιους σύμβουλους ή αρχές.

Χρειάζεται αγάπη!!!!!!!!!!! Μια τόσο δα μικρή λεξούλα με τεράστιες δυνατότητες !!!
Που όμως πρέπει να την προσφέρουμε χωρίς περιορισμούς! Και αυτό κατορθώνεται μόνο αν η καρδιά μας πλημμυρίζει από αγάπη, όχι μόνο για τους δικούς μας ανθρώπους που βρίσκονται στη δύση της ζωής τους , όχι μόνο για τον συνάνθρωπο μας γενικά αλλά για τον ίδιο τον εαυτό μας !!!!
Η ζωή κάνει κύκλους...Και εμείς οι νεώτεροι θα έλθουμε στη θέση τους. Θα γίνουμε απόμαχοι της ζωής. Αυτό ευχόμαστε στα αγαπημένα πρόσωπα που έχουν γενέθλια κάθε χρόνο...''......μεγάλος να γίνεις με άσπρα μαλλιά!!
Μην το ξεχνάμε ποτέ και ας μας πλημμυρίζει άγχος, και   νευρικότητα η ευθύνη της φροντίδας τους!!!
Ας μην κάνουμε αυτό που δεν θα θέλαμε να μας κάνουν!!!
Είναι απλά ένας ανθρώπινος κανόνας που επιβάλλεται να τον σεβόμαστε!!
Οι μέρες που έρχονται είναι μέρες γιορτινές....μέρες που λάμπουν όχι για τα φωτάκια που στολίζουν το σπίτι μας , αλλά γιατί παντού λάμπει η αγάπη για τον συνάνθρωπο!!!
οι πληροφορίες  από εδώ 



6 σχόλια:

  1. Μου θύμισε μια σχετική διαφήμιση η ανάρτηση σου...
    Μακάρι να γίνεται πράξη η θεωρία από όλους μας. Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω για ποια διαφήμιση πρόκειται...αλλά νομίζω ότι αυτές ειδικά τις μέρες ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει αγαπημένα πρόσωπα γύρω του. Και αν σκεφτείς ότι μιλάμε πολύ για την προστασία των παιδιών, των αδυνάτων γενικώς και την τρίτη ηλικία την αφήνουμε στην άκρη σαν βάρος υποχρεωτικό που απλά το ανεχόμαστε....νομίζω ότι λέει πολλά η αλλαγή νοοτροπίας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Cranberry σ'ευχαριστώ πολύ..Να θυμηθούμε λίγο τους ηλικιωμένους μας που είτε έχουμε σε ίδρυμα είτε τους έχουμε αφήσει σε ξένη περιποίηση χωρίς επιτήρηση .....και πολλοί δεινοπαθούν! Αγάπη χρειάζονται μόνο, όλα τα άλλα ακολουθούν!
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ευαισθησία τείνει να εξαφανιστεί σε ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου!
    Έχουν αυξηθεί οι φιλοτομαριστές, και συνεπώς αδιάφοροι και άπονοι για όσους χρειάζονται φροντίδα, τρυφερότητα και θαλπωρή!
    Τους υπόλοιπους πολλές φορές τους παρασύρει το άγχος της επιβίωσης και ο αγώνας για τον επιούσιο!
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μary ναι πάντα υπήρχαν οι ''φιλοτομαριστές' που λες, αλλά και οι υπόλοιποι δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από το άγχος και τον αγώνα επιβίωσης.
    Για να καταλάβουμε θα πρέπει να μπαίνουμε λίγο με το νου στη θέση των ηλικιωμένων.
    Και εκείνοι έχουν άγχος γιατί τα χρήματα τους είναι λίγα, ως επί το πλείστον, γιατί νοιώθουν αδύναμοι και ανήμποροι, γιατί το μέλλον τους είναι μικρό, γιατί νοιώθουν μοναξιά.....για σκέψου πώς μπορεί να νοιώθουν εάν κακοποιούνται κιόλας;;;
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή