Με αφορμή το ''Ζητούμεν...'' του Μ.Αντύπα


''.......Zητούμεν την παγκόσμιον ελευθερίαν- ισότητα- αδελφότητα. Θέλομεν ό,τι θέλει ο Χριστός: ''ουκ έστι Έλλην ή Ιουδαίος, ουκ έστι ελεύθερος ή δούλος''. Ζητούμεν νόμους προστατευτικούς δια τας εργαζομένας τάξεις και , προ πάντων τας χειρονακτικάς, νόμους περιορίζοντας τας εργασίμους ώρας, καθορίζοντας το ημερομίσθιον και ιδρύοντας ιδιαίτερα ταμεία συντάξεως δια τους καθισταμένους ανικάνους εργάτας, είτε εκ της ηλικίας, είτε εκ της ασθενείας, είτε εκ τραύματος''
....
Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει, ότι είναι ένα είδος αιτημάτων των εργαζομένων, σήμερα...
Κι όμως.... ανήκει στο ''Πρόγραμμα'' του Μαρίνου Αντύπα 1873-1907, ένα μανιφέστο που ζητούσε αυτά που στην ουσία ζητάμε και σήμερα.
Τόσα χρόνια πέρασαν και λίγα κατέκτησαν οι εργαζόμενοι:
Κάποιες συντάξεις γήρατος, ή αναπηρίας, και αυτές υπό προϋποθέσεις και φυσικά καθ' όλα αναξιοπρεπείς για την πλειονότητα των εργαζομένων.
Κατέκτησε και το 8άωρο ο εργαζόμενος, που γρήγορα  θυσιάστηκε στο βωμό των κερδών της επιχειρηματικότητας..
Κατέκτησε και κάποια πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας, για την οποία, σίγουρα, κανένας δεν μπορεί να υπερηφανευτεί στη χώρα μας.
Όσο για την παγκόσμια ελευθερία και ισότητα, ακόμη θεωρείται ''όνειρο θερινής νυκτός''!!!
Οι τρόποι διεκδικήσεων διαφέρουν πολύ, σήμερα, με τους τρόπους που πρότεινε ο Μ.Αντύπας  να εφαρμοστούν...
Είχε γράψει γι αυτό:
''.........Τα μέσα δι ων ζητούμεν την επίτευξιν του ημετέρου προγράμματος είναι η ηθική επανάσταση, ήτις επιτευχθήσεται δια της διδασκαλίας, δια της δημοσιογραφίας, δια των διαλέξεων, δια της αυτοθυσίας και της θελήσεως''
Αφύπνιση του πολίτη....Το ''ξύπνημα'' του εργαζόμενου θεωρούσε ο Αντύπας ότι ήταν η λύση!!!
Σήμερα, τόσα χρόνια μετά, εξακολουθεί να είναι επίκαιρο ένα τέτοιο αίτημα!!!
Πόσα πράγματα άλλαξαν στη ζωή μας και πόσα θεμελιώδη έμειναν τα ίδια!!!!!!!!!!!
Ο Μαρίνος Αντύπας δολοφονήθηκε για αυτές τις ιδέες του, που προωθούσε...
Στο σχετικό παραπεμπτικό βούλευμα για τη δολοφονία του Αντύπα από τον Ιωάννη Κυριάκη, τη νύχτα της 9ης Μαρτίου του 1907,επιστάτη του Μ.Μεταξά αναφέρονται τα εξής:
''Ο παθών Μ. Αντύπας, φιλελευθέρων αρχών ων, υπερήσπιζε τους χωρικούς (κολλήγους) των τσιφλικίων συχνάκις εκφραζόμενος υπέρ των καλλιεργητών και κατά των ιδιοκτητών, και τον Οκτώβριον 1906, απήλλαξε τους χωρικούς της υποχρεώσεως να μεταφέρουν ολόκληρον τον παραχθέντα καρπόν ( καλαμπόκι) εις την επιστασίαν και εκείθεν να λαμβάνωσι ούτοι το ανήκον αυτοίς και εκανόνισεν ίνα η διανομή γένηται εν τοις αλωνίοις. Επίσης παρεχώρησε περισσοτέρας εκτάσεις των συνήθων εις τους κολλήγους προς βοσκήν των ποιμνίων των, ταύτα δε πάντα ουσιωδώς έβλαπτον και τα συμφέροντα του Μ.Μεταξά, μη εννοώντας να κάμη τοιαύτας παραχωρήσεις............και ένεκα τούτου και δια να αναγκάση τον Γ. Σκιαδαρέσην ( ο άλλος συνέταιρος) να πωλήση αντί μικρού τιμήματος τας μερίδας του επί των κοινών κτημάτων..........αποφάσισαν εν συμβουλίω να φονεύσωσι τον παθόντα Μ.Αντύπαν.''
......................
Σήμερα, ενώ οι  συνθήκες εργασίας είναι περίπου οι ίδιες και θα γίνουν ακόμη χειρότερες, έπαψαν να ''γεννιούνται Αντύπες'' για να αφυπνίσουν τους εργαζόμενους...
Και αν κάποιος το προσπαθήσει , οι τρόποι άλλαξαν....Δεν τον δολοφονούν.......Τον εντάσσουν στο υπάρχον σύστημα, ''δολοφονώντας'' το όποιο αγωνιστικό πνεύμα ήθελε να επιδείξει!!!!!!
Η δημοσιογραφία υπηρετεί το υπάρχον πολιτικο-οικονομικό σύστημα και δεν βοηθά στην αφύπνιση του εργαζόμενου..
Οι πνευματικοί άνθρωποι, όχι μόνο διαλέξεις δεν δίνουν ,αλλά και αν γίνει κάποια στο όνομα της αλήθειας και του πλουραλισμού, αποσιωπάται από τα ΜΜΕ.
Όσο για αυτοθυσία, μάλλον έμεινε στις σελίδες του επίτομου ερμηνευτικού λεξικού της ελληνικής γλώσσας........
Σημεία των καιρών........



4 σχόλια:

  1. ΓΙ ΑΥΤΟ Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ. ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ. ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, ΜΜΕ. ΟΛΟΥΣ. ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΛΟΒΟΛΕΥΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΖΟΥΣΑΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΩΝ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΣΙΧΑΘΗΚΑΝ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΙΖΟΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΩΝ ΑΝΙΣΧΥΡΩΝ. ΑΣ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΟΡΦΩΘΟΥΝ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΛΑ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΟΥ ΧΑΡΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΤΟ ΚΑΤΑΚΤΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ!!!Τι πας και σκαλίζεις!Ούτε λίγο ούτε πολύ γυρίσαμε έναν αιώνα πίσω.Ποιος να παίξει σήμερα το ρόλο του Αντύπα αφού αυτός του βο(υ)λευτή συμφέρει καλύτερα;Να είσαι καλά,καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Vichy και που κατάλαβε ο λαός την προδοσία από όλους τι έκανε;;; Εξακολουθεί να ψηφίζει τους ίδιους και τους ίδιους;;; Και σε παρακαλώ μην πεις ότι δεν έχει επιλογές....
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δημήτρη η ιστορία είναι απαραίτητη για να διδασκόμαστε...Όχι σήμερα που ακούμε συνδικαλιστές και προέδρους συνδικαλιστικών οργανώσεων να λένε για τους αγώνες που έκαναν για τους εργαζόμενους και το τι πέτυχαν!!!Ας δούμε τι αιτήματα είχαν πριν 100 χρόνια και ας δούμε... τα σημερινά..
    Μια σύγκριση μόνο..
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή