Μια ματιά στη Χιροσίμα του 1945,μια ματιά στην αδιαφορία των ανθρώπων της εξουσίας στον απλό πολίτη!



Διάβασα ένα άρθρο που αναφερόταν στις επιπτώσεις της ατομικής βόμβας που έπεσε,  στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, στο τέλος του Β'Παγκοσμίου πολέμου.
Έρευνα της Ιαπωνίας έδειξε ότι υπάρχουν επιπτώσεις στον πληθυσμό ακόμη και σήμερα, εξαιτίας της ακτινοβολίας που δέχθηκαν τότε στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945!!!
Και φυσικά σχετίζονται με ασθένειες σοβαρές και σπάνιες, όσων προσβλήθηκαν από την ακτινοβολία και επέζησαν....
Μέχρι το 1950 ο απολογισμός των θυμάτων είχε φτάσει τα 200.000 θύματα.
Παραλογισμός του πολέμου σε όλη του την έκταση..


Το τέλος του β' παγκοσμίου πολέμου βρήκε αντιμέτωπους τους συμμάχους και την Ιαπωνία σε έναν αγώνα γοήτρου ....
Καμιά πλευρά δεν σκέφτηκε ποτέ τον άμαχο πληθυσμό, αυτόν τον αναλώσιμο πολίτη που δεν φταίει σε τίποτε και που όμως έχει φανατιστεί στο έπακρον ώστε να μη διστάζει να σκορπά το θάνατο στον εχθρό, σε άλλους πολίτες , επειδή έτσι προπαγάνδισε η δική του χώρα.
Και έτσι γίνεται πάντα.
Η Ιαπωνία δεν δίστασε να εκπαιδεύσει τους καμικάζι, νεαρούς αεροπόρους που χτυπούσαν επιλεγμένα μέρη του εχθρού  θυσιάζοντας τη ζωή τους.
Η τελευταία  λέξη  των νεαρών αεροπόρων της Ιαπωνίας ''εφορμώ'' , έχει καταγραφεί στην Ιστορία και η βουτιά θανάτου πάνω στον επιλεγμένο στόχο τους με το αεροπλάνο τους μαζί, έχει καταγραφεί ως ο φόβος και ο τρόμος για τον εχθρό!!!


Ζωές χαμένες και χρήματα των πολιτών της Ιαπωνίας, μόνο και μόνο για να ηττηθεί η χώρα  με γόητρο. Γιατί η ήττα της ήταν προδιαγεγραμμένη!!!
Από την άλλη, ήδη οι ΗΠΑ είχαν έτοιμο το υπερόπλο.Την ατομική βόμβα!!
Τρέλα !! Μόνο έτσι μπορώ να περιγράψω τις αποφάσεις αυτών των ισχυρών ανεγκέφαλων εγκεφάλων που παίζουν τις ζωές των ανθρώπων στα χέρια τους.
Μετρώντας τους ανθρώπους ως αριθμούς στα κατάστιχά τους, υπολογίζουν απώλειες και μάλιστα εξισώνουν τον αριθμό των νεκρών στις δυο πόλεις της Ιαπωνίας, που σβήστηκαν σε μια στιγμή τέτοιας τρέλας από το χάρτη,  με τους νεκρούς από τη μάχη αν συνεχιζόταν.
Ακόμα και αν πήραν την απόφαση χρησιμοποίησης της ατομικής βόμβας με δυσκολία, δεν παύει να είναι επίθεση άνανδρη  ενάντια σε άμαχο πληθυσμό, σε παιδιά που δεν είδαν το φως της άλλης μέρας, σε ανθρώπους με όνειρα , σε πολίτες που δεν πείραξαν κανέναν, σε ανθρώπους που πέθαναν τις επόμενες μέρες βασανιστικά, σε ψυχές που είδαν την ζωή τους στα επόμενα χρόνια να αλλάζει εξαιτίας όχι μόνο των φριχτών αναμνήσεων αλλά και ασθενειών!


Μια πόλη που έσφυζε  από ζωή, από ευημερία ακόμη και στις σκληρές μέρες του πολέμου, με μια ακμάζουσα βιομηχανία, με επιστημονικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, με κατοίκους καλοζωισμένους, καταστράφηκε  συθέμελα με ολέθρια αποτελέσματα για τους κατοίκους της και για το μέλλον.
Οι πόλεις που είχαν μπει στη λίστα για να επιλεχθεί αυτή που θα πληγεί από την ατομική βόμβα, ήταν εκτός της Χιροσίμα, η Κοκούρα, η Γιοκοχάμα, το Ναγκασάκι που ακολούθησε τη Χιροσίμα, και το Κιότο που σβήστηκε από τη λίστα επιλογής λόγω του αρχαίου θρησκευτικού και καλλιτεχνικού κέντρου της Ιαπωνίας.
Η πρώτη βόμβα το '' Λιτλ Μπόυ'' θα πέσει στις 8:15 !!


Η έκρηξη ήταν φοβερή. 
Οι κάτοικοι κυριολεκτικά ε ξ α τ μ ί σ τ η κ α ν!!
 Μερικοί από αυτούς δεν αφήνουν κανένα ίχνος τους. Από άλλους μένει η σκιά τους στο δρόμο ή στα πεζοδρόμια, σημάδι ότι βρίσκονταν  εκεί.
Η κόλαση μόλις είχε αρχίσει  ...Όσοι κάτοικοι γλύτωσαν από το πρώτο κύμα της έκρηξης, βλέπουν τα μάτια τους να λιώνουν , άλλοι χάνουν ξαφνικά τα μαλλιά τους, το σώμα τους γεμίζει φρικιαστικά έλκη , τα ρούχα τους κουρελιάζονται σε μια στιγμή, άλλοι παραλύουν...
Όλα στην πόλη έλιωσαν και διαλύθηκαν!!!
Την επομένη ο ουρανός θα γεμίσει αεροπλάνα που ρίχνουν προκηρύξεις στην Ιαπωνία ζητώντας  παράδοση άνευ όρων. Ήδη ο Τρούμαν έχει πει δημόσια την αλήθεια για την ατομική βόμβα.
Οι Ιάπωνες δεν πιστεύουν ότι διαθέτει και δεύτερη...Καμιά απάντηση δεν δίνεται για παράδοση. Η χώρα λέγεται ότι πίστεψε, ότι η Αμερική πλέον θα είναι αδύναμη...και δεν κάνουν τίποτε.
Δεν πτοούνται ούτε από την καταστροφή, ούτε από τον θάνατο τόσων χιλιάδων κατοίκων, ούτε  από τους πόνους και τα βάσανα όσων επέζησαν..
Είναι υπεύθυνοι πλέον για την έκταση της καταστροφής!!!
Η δεύτερη βόμβα στο Ναγκασάκι τους πείθει, και η παράδοση άνευ όρων ακολουθεί!!!
Ο παραλογισμός των ιθυνόντων ενάντια στους πολλούς, στους πολίτες των χωρών τους που τόσα πέρασαν και τόσα θυσίασαν!!


Μας έβαλε μυαλό;;; 
Όχι!!! Οι πολίτες του κόσμου είναι στο έλεος ακόμη των αποφάσεων των ''καλά κρατούντων'' την εξουσία....ζουν, κινούνται , τρώνε και αναπνέουν ότι οι ισχυροί έχουν αποφασίσει!!!
Και ξέρουμε καλά ότι το γόητρο, το συμφέρον,ο παραλογισμός, η κατάχρηση εξουσίας είναι ως επί το πλείστον οι λόγοι που υποκινούν τις αποφάσεις εναντίον των λαών της γης!!!!!!!!!!
Και να ήταν μόνο ο πόλεμος η αιτία τόσου παραλογισμού....τόσης αδιαφορίας προς τον άνθρωπο, θα λέγαμε ότι είναι κάτι που συμβαίνει αφού ο πόλεμος δημιουργεί ανθρώπους -κτήνη!!!
Αλλά και σε όλη την περίοδο  ειρήνης για τον κόσμο, πάντα ένας πόλεμος καραδοκεί, μια καταστροφή συντελείται στο όνομα της επεκτατικής πολιτικής των ισχυρών, της οικονομικής επιβολής έναντι των αδυνάτων κρατών και θυσία σε όλα αυτά οι πολίτες, ως πιόνια στη παγκόσμια σκακιέρα θυσιάζονται και βάναυσα ''κακοποιούνται'' χωρίς ίχνος ανθρωπιάς!!!!!!!!!
Τελικά ο άνθρωπος της εξουσίας σπάνια παραμένει άνθρωπος!!!!


Οι φωτογραφίες  και οι πληροφορίες για τα ιστορικά γεγονότα είναι από :
Ιστορία εικονογραφημένη  -τεύχος 26
O σχολιασμός των γεγονότων είναι  οι απόψεις μου




2 σχόλια:

  1. Πιστεύεις ότι άλλαξαν οι νοοτροπίες;;
    Ο πόλεμος ήταν πάντα οι αγάπη των ηγετών!
    Κι όταν λέω ηγέτες, εννοώ τους κάθε μορφής ηγέτες, γιατί πόλεμος δεν είναι μόνο με όπλα!
    Πόλεμο έχουμε και τώρα χειρότερης μορφής!
    Έναν πόλεμο οικονομικής επικράτησης και καταπάτησης των δικαιωμάτων του πολίτη!
    Κι εδώ δεν ξέρεις πως να προστατευτείς, εδώ δεν έχεις περιθώρια.
    Ένα ήταν και εξακολουθεί να είναι ίδιο, η έλλειψη σεβασμού στον πολίτη, στον συνάνθρωπο, στη ζωή, στο περιβάλλον.
    Αυτό τον κόσμο που ονειρευτήκαμε, μόνοι μας τον γκρεμίσαμε πριν καν τον χτίσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. marypertax καλημέρα. Δυστυχώς αυτό ακριβώς λέω και εγώ : ένας κόσμος σε πόλεμο κάθε μορφής συνεχώς, δεν μπορεί παρά να οδεύει στην καταστροφή ...Οι άνθρωποι με εξουσία , πολιτική και οικονομική , καταδυναστεύουν, και καταστρέφουν χιλιάδες ανήμπορους πολίτες....Που όμως έχουν τη δύναμη με το μέρος τους αρκεί να το κατανοήσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή