Η Λεωφόρος Συγγρού ως κοιτίδα πολιτισμού!

Η Συγγρού αλλάζει όψη!! Από μια κακόφημη λεωφόρο με νυχτερινή και ύποπτη ζωή  μετατρέπεται σε μια ''κυρία'' του πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών!
Αρχή έγινε με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος Ωνάση . Το μοντέρνο κτίριο που βρίσκεται στην αρχή της Συγγρού και αλλάζει ανάλογα με το φως της ημέρας ,είναι έτοιμο να φιλοξενήσει καλλιτεχνικά ρεύματα από την Ευρώπη ...Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του Δεκεμβρίου.
Ο διευθυντής της Στέγης  κ. Χρήστος Καρράς λέει ''Η Στέγη είναι κατά βάση ένας ανοιχτός χώρος σύγχρονου πολιτισμού και ειδικά του ελληνικού. Θέλουμε να δούμε τι μπορεί να δημιουργήσει σήμερα την Ελλάδα''
Ήδη το πρόγραμμα των παραστάσεων είναι έτοιμο ( εδώ) .
 Η Στέγη, είναι το νέο φιλόδοξο δημιούργημα και χώρος παραγωγής, φιλοξενίας, ανάπτυξης και παρουσίασης του  σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού με αιχμή το θέατρο, το χορό, τα εικαστικά, τη μουσική και τα γράμματα. 
Στο κτίριο από γυαλί και μάρμαρο που εκτείνεται σε 18.000 τ.μ αναπτύσσονται δυο αίθουσες χωρητικότητας 880 και 220 ατόμων ιδανικές για παραστάσεις θεάτρου, χορού, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, διαλέξεις και συνέδρια
Σημειώστε τη διεύθυνση: Συγγρού 107-109 : Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. 


Φουαγιέ, καμαρίνια, εστιατόριο στον τελευταίο όροφο, άνετοι χώροι υποδοχής,  υπόγειο που θα φιλοξενεί εικαστικές εκθέσεις και δράσεις, συμπληρώνουν το αρχιτεκτονικό μοντέρνο κτίριο, χώρο τους πολιτισμού μας!!
Η Συγγρού αλλάζει και μαζί της η Αθήνα!!
Και η αλλαγή συνεχίζεται ...
Στην επόμενη πενταετία αναμένεται να δοθεί στο κοινό το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος!!!
Το έργο περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση των μελετών, την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό τριών μεγάλων εθνικών έργων στο Δέλτα Φαλήρου, σε έκταση περίπου 200.000 τ.μ., με τις πλέον σύγχρονες, διεθνείς προδιαγραφές, τα οποία θα παραχωρηθούν προς χρήση στην ελληνική κοινωνία. Ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί ώστε οι εγκαταστάσεις να είναι προσβάσιμες στις ομάδες ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Το πρώτο έργο θα είναι η εγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, σε μια υπερσύγχρονη κατασκευή  με διττό ρόλο:
 Από τη μια θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ερευνητικό και μελετητικό κέντρο για φοιτητές και ακαδημαϊκούς, αλλά ταυτόχρονα θα προσφέρει πλήθος εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα σε παιδιά και ενήλικες, τα οποία θα βασίζονται σε παρόμοια έργα τα οποία έχουν διαχειριστεί δημόσιες βιβλιοθήκες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Το δεύτερο έργο θα είναι οι νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε μια υπερσύγχρονη κατασκευή, εξοπλισμένη σύμφωνα με τις υψηλότερες προδιαγραφές, ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενήσει στους χώρους της τις πλέον απαιτητικές από καλλιτεχνικής απόψεως παραστάσεις διεθνούς παραγωγής.
Και το τελευταίο έργο του Κέντρου αλλά όχι αμελητέο θα είναι το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, δηλαδή ένας ζωντανός χώρος πρασίνου, προσβάσιμος στο ευρύ κοινό,που  θα δημιουργηθεί προκειμένου να καλύψει την τόσο απαραίτητη επαφή με τη φύση στην πυκνοκατοικημένη Αθήνα.
Ο διάσημος αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο δουλεύει ήδη πυρετωδώς για να παρουσιάσει τα ανατρεπτικά του σχέδια  για το Κέντρο Πολιτισμού..
Ήδη έχει δώσει μια γεύση για το ''θαλασσινό'' χαρακτήρα που θα έχει το έργο του, εκεί στο Δέλτα του Φαλήρου.
Το πόσο σημαντικά έργα είναι αυτά που θα αλλάξουν την Συγγρού ,την Αθήνα αλλά και τους νέους ειδικά, θα το αποδείξει το μέλλον..
Εμείς να ευχηθούμε να βλέπουμε στη χώρα μας, πάντα έργα πολιτισμού και ανάπτυξης!!



              

2 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΜΟΛΥΝΣΗ ΚΑΙ ΖΗΤΙΑΝΟΥΣ...ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Συγγρού ήδη έχει αλλάξει ..Έτσι δεν είναι;;; Αν θέλουν λοιπόν οι πολιτικοί μπορούν να αλλάξουν ολόκληρη την πόλη μας και ας είναι με απαίσια δόμηση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή