Μια ''ματιά '' στην ιστορία του δουλεμπορίου έως σήμερα!

H χρήση σκλάβων αποτελεί ενδημικό φαινόμενο των περισσότερων ανθρώπινων κοινωνιών. 
Από τότε που ο άνθρωπος δημιούργησε κοινωνίες, μετά την ανακάλυψη της καλλιέργειας της γης, και αφού αναγκάστηκε  να παραμείνει στην ίδια περιοχή, άρχισε την ανοδική πορεία προς την πρόοδο.
Οι πόλεμοι όμως ως  καταγεγραμμένοι στο ''DNA της φύσης '' του ανθρώπου, χάραξαν την πορεία του.
Οι αιχμάλωτοι πολέμου ήταν κυρίως οι σκλάβοι των πρώτων οργανωμένων κρατών.
Παραχωρούνταν όμως σκλάβοι και αντί καταβολής του φόρου υποτέλειας....
Απόρροια πολέμου και αυτό!!!

Μέχρι τον 9ο και 10ο αιώνα, αρκετές σύνθετες οδοί δουλεμπόρων λειτουργούσαν στην Ευρώπη και στην Εγγύς Ανατολή. 
Βίκινγκς και Ρώσοι μεγαλέμποροι διακινούσαν σκλάβους από τα Βαλκάνια μεταπωλώντας τους σε χαρέμια της νότιας Ισπανίας και της Βόρειας Αφρικής.
Το χαλιφάτο της Βαγδάτης συγκέντρωνε σκλάβους από τη Δυτική Ευρώπη μέσω Βενετίας, Πράγας και Μασσαλίας, ενώ οι σκλάβοι αραβικής και τουρκικής καταγωγής διέρχονταν μέσω Ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας. 
Κατά το 13ο αι. οι Μογγόλοι πωλούσαν σκλάβους στο Καρακορούμ και στην περιοχή του Βόλγα.
Γινόταν και διακίνηση σκλάβων από την Αφρική κυρίως από τις ανατολικές περιοχές ,μέχρις ότου αναμειχθούν οι Ευρωπαίοι.
Μουσουλμάνοι μεγαλέμποροι ,μεταξύ του 9ου και 19ου αιώνα ,ενδέχεται να μετέφεραν μέχρι και 14 εκατομμύρια σκλάβους είτε με καραβάνια διαμέσου της Σαχάρας, είτε με πλοία από λιμάνια της Ανατολικής Αφρικής προς παραλήπτες στη λεκάνη του Ινδικού ωκεανού.


Η ίδρυση όμως των ευρωπαϊκών αποικιών και των υπερπόντιων αυτοκρατοριών μεταξύ 16ου και 19ου αιώνα είδε την αναβάθμιση του σκλαβοπάζαρου σε βιομηχανικό επίπεδο, ως το εμπόριο που θα έθετε τις βάσεις για τη δημιουργία παγκόσμιων εμπορικών δικτύων.
Εμπορικές εταιρείες όπως η αγγλική και η ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών ανέπτυξαν το εμπόριο σε πρωτοφανή επίπεδα.
Όμως η μεγαλύτερη πληθυσμιακή μετακίνηση που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης ήταν απόρροια της ανάγκης για εργατικό δυναμικό στις φυτείες της Αμερικανικής ηπείρου.
Από τα τέλη του 15ου ως τις αρχές του 19ου αιώνα Ευρωπαίοι μεγαλέμποροι,Βρετανοί και Πορτογάλοι κυρίως, διακινούσαν έναν τεράστιο αριθμό Αφρικανών σκλάβων στον Ατλαντικό .
Τη διακίνηση σκλάβων επιτύγχαναν όχι μόνο από την εκμετάλλευση των υφιστάμενων προσβάσεών τους στα βασίλεια της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, αλλά εξαπέλυαν επιδρομές στις παράκτιες περιοχές της Δυτικής Αφρικής για τη διασφάλιση επιπλέον φορτίων σκλάβων!!!
Ακόμη και όπλα ή άλλα προϊόντα μεταποίησης της Ευρώπης προσφέρονταν ως αντάλλαγμα για τους σκλάβους που προορίζονταν να εργαστούν στις φυτείες της Καραϊβικής και της τροπικής Αμερικής.
Οι σκλάβοι που μεταφέρθηκαν στο δυτικό ημισφαίριο ενδέχεται να ξεπέρασαν και τα  12 εκατομμύρια.
Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν φρικτές αλλά το χειρότερο ήταν το ταξίδι . Από τα λιμάνια εξόδου έως το Νέο Κόσμο και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι θάνατοι των σκλάβων υπολογίζονται  στα 4 με 5 εκατομμύρια  ψυχών.


Πολλοί Αφρικανοί ηγέτες απέκτησαν τεράστιες περιουσίες από την παραχώρηση σκλάβων σε δουλεμπόρους άραβες ή Ευρωπαίους.
Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν του βασιλιά Αλβάρε του Κονγκό που συναλλασσόταν με τους Πορτογάλους.
Σήμερα...................μετά τόσα και τόσα χρόνια, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και πολύ!!!
Αν και ο άνθρωπος  κατέκτησε τη γνώση, εκπολιτίστηκε και τα κράτη ανεξαρτοποιήθηκαν τρόπον τινά, το δουλεμπόριο καλά κρατεί!!!
Με άλλη μορφή φυσικά!!! Κάτω από την ''ομπρέλα'' της καλύτερης ζωής, άνθρωποι ενοικιάζονται, κακοποιούνται και θανατώνονται ,όπως τα πρόσφατα παραδείγματα υπηρετριών στις αραβικές χώρες,  απειλούνται για να πωλήσουν το κορμί τους, εκμεταλλευόμενοι των δουλεμπόρων που τους τάζουν τον παράδεισο!
Αλλά και στα πολιτισμένα κράτη, στο όνομα της εργασίας, υπάλληλοι ενοικιάζονται κατά περίσταση, εκβιάζονται με απόλυση και αναγκάζονται ως σύγχρονοι σκλάβοι να δεχθούν συνθήκες εργασίας ενάντια στο συμφέρον τους.
Όσα χρόνια και αν περάσουν, όσα επιτεύγματα και αν κατορθώσει ο ανθρώπινος νους, οι ''μαύρες ''σελίδες της ιστορίας του ανθρώπου θα συγκλονίζουν!!!





2 σχόλια:

  1. apneagr καλώς όρισες και καλό βράδυ να έχεις.
    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το δουλεμπόριο ήταν απάνθρωπο.Και οι συνθήκες ζωής των σκλαβωμένων επίσης.Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να στερείται κάποιος την ελευθερία του, στη κοινωνία, στην έκφραση, στη βούληση, στη ζωή την ίδια.
    Σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν σκλάβοι και αφέντες σε μεγάλο βαθμό και σε μεγάλη έκταση σε αρκετούς τομείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή