Τα Γλυπτά της Αφαίας!!!!!!!





Ο ναός της Αφαίας Αθηνάς είναι στην Αίγινα! Δωρικού ρυθμού ,κατασκευασμένος από ντόπιο ασβεστόλιθο, με ακρωτήρια και αγάλματα των αετωμάτων από παριανό μάρμαρο. Ο ναός ολοκληρώθηκε γύρω στο 500 πχ. Οι αετωματικές συνθέσεις απεικόνιζαν μάχες, υπό το βλέμμα της Αθηνάς, από τις δυο εκστρατείες των Ελλήνων στην Τροία: τη μυθική κατά τον Λαομέδοντα και τη δεύτερη  κατά του Πριάμου.
Τα ερείπια του ναού δεσπόζουν στην κορυφή ενός καταπράσινου λόφου, στο γραφικό λιμάνι της Αγίας Μαρίνας στην Αίγινα...
Το 1811 ,στις 23 Απριλίου, έφτασαν για να μελετήσουν την αρχιτεκτονική του ναού,του ''πανελλήνιου Απόλλωνα'',όπως πίστευαν, οι Άγγλοι αρχιτέκτονες Τσαρλς Ρόμπερτ Κόκερελ και Τζων Φόστερ, οι Γερμανοί Καρλ Χάλερ φον Χάλερσταϊν και Γιάκομπ Λινκ ,αρχιτέκτονας και αρχαιολόγος ο πρώτος και  ζωγράφος ο δεύτερος.


Στις 25 του Απρίλη ήρθε στο φως ,η κεφαλή ενός πολεμιστή. Την επομένη τα ευρήματα ήταν τόσα πολλά από τα αετώματα, που φοβήθηκαν ότι δεν θα τους άφηναν να τα πάρουν.
Την ίδια νύχτα οι Φόστερ και Λινκ φυγάδευσαν τα ευρήματα στην Αθήνα.
Οι ανασκαφές διήρκεσαν 16 μέρες και οι τέσσερις αρχαιόφιλοι , έκαμψαν τις αντιρρήσεις των προκρίτων και ''αγόρασαν'' τα ευρήματα έναντι 50 αγγλικών λιρών.
Προκειμένου να μην χωριστούν τα ευρήματα  σε τέσσερα μερίδια-17 κορμοί αγαλμάτων, πολλές κεφαλές και αρκετά άλλα σημαντικά θραύσματα που διατηρούσαν και ίχνη χρωμάτων - ίδρυσαν στις 25 Νοεμβρίου 1811, στην Αθήνα,εταιρία που θα διέθετε τη συλλογή σε δημοπρασία.
Ευτυχώς που δεν συμφώνησαν οι τυχοδιώκτες αρχαιοκάπηλοι να τα μοιράσουν γιατί ίσως να μην τα βρίσκαμε ποτέ.
Στη συνέχεια ,επειδή είμαστε σκλαβωμένοι στους Τούρκους, σκέφτηκαν τις απαιτήσεις που μπορεί να διατύπωναν οι Τούρκοι και γι αυτό τα μετέφεραν στην αγγλοκρατούμενη Ζάκυνθο.
Η δημοπρασία έγινε την 1η /11ου/1812 αφού είχε δημοσιευθεί στις εφημερίδες της Δυτικής Ευρώπης.
Οι Άγγλοι ήρθαν για να παραλάβουν τη συλλογή με πλοία και τα μετέφεραν στην Μάλτα από το φόβο μιας Γαλλικής επιδρομής στη  Ζάκυνθο.
Όμως η δημοπρασία έγινε χωρίς την παρουσία του Βρετανού αντιπροσώπου, που φαίνεται είχε μυστικές συμφωνίες στο παρασκήνιο.
Πλειοδότησε για λογαριασμό του Λουδοβίκου της Βαυαρίας , ο Γιόχαν Μάρτιν ο οποίος δεν τα είχε δει καν!
Όμως οι Άγγλοι παρέδωσαν τα ευρήματα μετά δυο χρόνια!
Η συλλογή, μέσα σε  63 κιβώτια,  έφτασε στην Ρώμη ,ως ''ουδέτερο έδαφος'' , αφού ήταν ελεύθερη από τη Γαλλική κατοχή.
Τα ακρωτηριασμένα αγάλματα ,συμπλήρωσε ο Δανός γλύπτης Θόρβαλντσεν, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Από τότε, και έως σήμερα ,βρίσκονται στην Γλυπτοθήκη του Μονάχου, όπου μετά από μελέτη απέδειξαν  οι εκεί επιστήμονες, ότι τα αγάλματα ήταν χρωματισμένα. Μάλιστα κατασκεύασαν αντίγραφα με τα χρώματα τους όπως ήταν τότε που φτιάχτηκαν!


Η Γλυπτοθήκη του Μονάχου, λέγεται ,ότι θα ήταν ένα επαρχιακό μουσείο χωρίς τα γλυπτά της Αφαίας που κατά πολλούς θεωρούνται εφάμιλλα του Παρθενώνα!!
.................................
Μας  οφείλουν τελικά οι Γερμανοί πολλές μα πάρα πολλές επιστροφές!!!!!!!!!!!!!
Έτσι για να μην ξεχνάμε!



Από άρθρο του Δήμου Αυγερινού στο Γαιόραμα











6 σχόλια:

  1. TEΛΙΚΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ, ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΕΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΒΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ, ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΣΩΣΟΥΜΕ Ή ΝΑ ΤΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ Ή ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΣΑΠΙΣΕΙ ΟΠΩΣ ΑΛΛΑ ΣΕ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΤΡΩΕΙ Η ΜΟΥΧΛΑ ΚΑΙ Η ΒΡΟΧΗ??? ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΠΟ ΜΑΧΑΙΡΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ???? ΜΗΠΩΣ ΕΤΣΙ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΟΥ ΕΔΩ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΠΡΟΒΑΛΑΜΕ ΠΟΤΕ??? ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΝΩ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ποιος δεν έχει πάρει μεγάλο ή μικρό μέρος του πολιτισμού μας!Και κει που όλοι μας οφείλουν μας παίρνουν και το βόδι από πάνω.
    Πολύ καλή ανάρτηση,μπράβο Αννα!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eνδιαφέρον το θέμα που ανέβασες !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Vichy μπορεί να έχουμε κάνει σφάλματα με τη διαχείριση των αρχαίων μας αλλά είναι δικά μας!!!
    Μη ξεχνάς ότι η συντήρηση των μαρμάρων του Παρθενώνα από τους Βρετανούς έχει επιφέρει αλλοιώσεις στα μάρμαρα..Δεν δικαιείται κανείς να μας πει τι θα κάνουμε και πως με την Ιστορία μας. Ας μας αφήσουν τουλάχιστον ήσυχους να διαχειριστούμε μόνοι μας τα θέματα που μας αφορούν. Αλλά δεν το κάνουν και ποτέ δεν το έκαναν.
    Καλό μεσημέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δημήτρη όχι μόνο πήραν και το βόδι αλλά μας κάνουν και έλεγχο όταν το διεκδικούμε ...Μας υποτιμούν συνεχώς και μας προσβάλλουν ως ανάξιους να κρατήσουμε τη δική μας Ιστορία...Για σκέψου να κάναμε το ίδιο και εμείς;;; Ούτε στο ελάχιστο δεν θα το επέτρεπαν. Τελικά το να είσαι μια μικρή χώρα όλοι το εκμεταλλεύονται δεόντως!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. habilis πάντα μιλούσαμε για τα μάρμαρα του Παρθενώνα ...Όμως σίγουρα ξέρεις πόση αξία έχουν τόσα άλλα που δεν διεκδικούμε καν!!!!!!
    Καλό μεσημέρι και σ'ευχαριστώ που πέρασες από τη σελίδα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή