Aθήνα , μια πόλη που υποβαθμίζεται....



Όλοι ξέρουμε τα προβλήματα της Αθήνας....
Όλοι γνωρίζουμε ότι περιοχές κοντά στο κέντρο έγιναν τόποι εγκληματικότητας και ρατσισμού..
Οι μετανάστες ,ζώντας ανάμεσα σε κατοίκους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας ,αντί να προσπαθήσουν να προσαρμοστούν  στο νέο περιβάλλον, μεταφέρουν όλη αυτήν την κουλτούρα που τους ανάγκασε να φύγουν από τις πατρίδες τους..
Φυσικά υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες και για τους μετανάστες που είναι εδώ....
Φυσικά η διαφορετικότητα , όταν είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τον τρόπο ζωής των ντόπιων κατοίκων, όταν δεν γίνεται προσπάθεια ένταξης των ''φιλοξενουμένων'' μας, όταν έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, τότε γίνεται ''θηλειά στο λαιμό''!
Με αυτό δεν εννοώ βέβαια ότι η θρησκεία και οι παραδόσεις τους θα έπρεπε να αλλάξουν .... εννοώ ότι  αρμόζει σε πολιτισμένους ανθρώπους να μάθουν να συνυπάρχουν μέσα στα πλαίσια σεβασμού και αλληλεγγύης.
Όμως η πάλη των κατοίκων τόσων διαφορετικών εθνών για την επικράτηση πχ  στην πλατεία μιας συνοικίας , για την επιβολή προστασίας στα γύρω καταστήματα, για την περίθαλψη τόσων εγκληματιών αναγκάζουν τους κατοίκους της Αθήνας να την εγκαταλείπουν στο έλεος των γκέτο...


Ή όσοι απομένουν να ζουν με φόβο ,χωρίς να μπορούν να κυκλοφορήσουν έξω όταν πέσει ο ήλιος...
Κάποτε παρακολουθούσαμε ταινίες στον κινηματογράφο και έβλεπα τους πολλούς σύρτες στις πόρτες, την εγκατάλειψη των δρόμων και των κατοικιών σε κάθε άστεγο, παράνομο, ναρκομανή, συμμορίτη  και αναρωτιόμουν μπροστά στην οθόνη '' μα πώς μπορούν να ζουν έτσι οι άνθρωποι'';;;
Πώς μπορείς να ζεις και να δημιουργείς φοβούμενος για την ασφάλεια των παιδιών σου;;;
Και τώρα ζούμε και εμείς όπως στα σενάρια των ταινιών!!!!!!!
Πριν λίγες μέρες ,στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα ,πυροβολήθηκε στο πόδι, έξω από την τράπεζα,  πολίτης Έλληνας,  για να μπορέσουν να του κλέψουν τα χρήματα που έκανε ανάληψη .
Κάτοικος της περιοχής επέστρεψε σπίτι της χωρίς να ολοκληρώσει τις δουλειές της........ από φόβο.......
Δεν είναι φοβερό;;;;
Και δεν έχει επιπτώσεις μόνο στους κατοίκους.........
 Όλες οι κατοικίες χάνουν την αξία τους , πωλούνται όσο όσο  και oι περιοχές αυτές συνεχώς υποβαθμίζονται....
Κι όμως κάποιοι αγοράζουν τα διαμερίσματα αυτά!!!!!!!!!!!!
Οι καταγγελίες --γράφει ο Τύπος --είναι πολλές....
Η υποβάθμιση ,λένε, είναι υποβοηθούμενη!!!!
Συμμαχίες ανίερες, που θέλουν περαιτέρω υποβάθμιση για το εύκολο κέρδος.
Το  Real Estate βρίσκει πρόσφορο έδαφος και στο όνομα της ανάπλασης-αναβάθμισης, ρίχνει επικίνδυνες ζαριές...
Γιατί η ίδια η κυβέρνηση προχωρά στον εξευγενισμό  αυτών των περιοχών ,ώστε να επέλθει η πολυπόθητη αναβάθμιση.
Αυτό που συντελείται στο Μεταξουργείο, τον Κεραμικό, στους δρόμους γύρω από την Ομόνοια, στα στενά της οδού Πειραιώς, στους κάθετους δρόμους της Αχαρνών, αλλά και στον Άγιο Παντελεήμονα, φαίνεται πως υπακούει πιστά στους κανόνες ενός συγκεκριμένου project που λέγεται «εξευγενισμός» και έχει ήδη εφαρμοστεί σε αμερικάνικες και ευρωπαϊκές πόλεις.
 Είναι ένας όρος που αποτελεί μετάφραση του αγγλικού «gentrification». Προέρχεται από τη λέξη «gentry» και σημαίνει «η αριστοκρατία των γαιοκτημόνων». 
Ο «εξευγενισμός» στην πράξη παραπέμπει στη διαδικασία με την οποία φτωχές εργατικές γειτονιές στο ιστορικό κέντρο της πόλης «ξεσκουριάζονται» (φρεσκάρονται) μέσω της εισροής ιδιωτικών κεφαλαίων, με αποτέλεσμα να εισέρχονται σε αυτές αγοραστές και ενοικιαστές κατοικίας από τα μεσαία και ανώτερα στρώματα.
Αυτό έχει αρχίσει να συντελείται στις υποβαθμισμένες περιοχές..
Και αυτό το  Real Estate το γνωρίζει......και το εκμεταλλεύεται δεόντως!
Πρόσφατη έρευνα της Property LTD για πέντε «καυτές» περιοχές της Αθήνας, όπως αναφέρεται και στην ηλεκτρονική έκδοση www.realestatenews.gr, με τίτλο «Πέντε περιοχές όμηροι της υποτιμητικής κερδοσκοπίας», αποκαλύπτει πως η άνοδος των δεικτών εγκληματικότητας κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ρίχνει τις τιμές των ακινήτων τουλάχιστον κατά 0,5 μονάδες.
 Στην ίδια έρευνα διαπιστώνεται ακόμη πως σε κατοικίες μεγάλης ηλικίας και χαμηλού ορόφου, η αύξηση εγκληματικότητας κατά μία ποσοστιαία μονάδα κατεβάζει την τιμή μέχρι και 4 ποσοστιαίες μονάδες.
Και είναι αυτή, σύμφωνα με τους ειδικούς, η βάση του «σκληρού» παιχνιδιού που γίνεται σε περιοχές όπως το Μεταξουργείο, αλλά και ο Άγιος Παντελεήμονας.
Μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με τίτλο: «Το φαινόμενο του εξευγενισμού κεντρικών περιοχών των πόλεων» (Ο. Αθανασόπουλος, Μ. Καραβά) αποκαλύπτει επίσης ότι: 
«Η βάση της διαδικασίας του εξευγενισμού βρίσκεται στην υποβάθμιση κεντρικών περιοχών των πόλεων και συνεπώς στην υποτίμηση και απαξίωση του επενδεδυμένου στη γη κεφαλαίου σε αυτές τις περιοχές.
 Η υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος είναι αποτέλεσμα της φυσικής φθοράς των κτιρίων και της έλλειψης υποδομών.
 Άμεση συνέπεια είναι η αποχώρηση των μεσαίων στρωμάτων από την περιοχή. Η εγκατάσταση μεταναστών και ομάδων που βρίσκονται χαμηλότερα στην κοινωνική ιεραρχία εντείνει αυτήν την αποχώρηση, καθώς ενεργοποιεί συντηρητικά αντανακλαστικά των μεσοαστικών στρωμάτων...
 Κάποιες φορές μάλιστα η εγκατάσταση μεταναστών και η απαξίωση του κτισμένου περιβάλλοντος υποβοηθούνται από τους εκπροσώπους του κτηματικού κεφαλαίου εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες»!
Δεν αρκεί δηλαδή η αναγκαστική συνύπαρξη των κατοίκων με αλλοδαπούς που ζουν κάτω από άσχημες συνθήκες , πολλά άτομα μαζί ,άγνωστα και που επιβάλλουν το δικό τους τρόπο ζωής, τελείως υποβαθμισμένο, με τα ανθρώπινα μεγέθη, μετρήσιμο.
Μεγεθύνεται η υποβάθμιση για να κερδίσουν, κάποιοι, εκατομμύρια ευρώ εις βάρος των απλών κατοίκων των περιοχών αυτών!!!!
Από καταγγελίες στο Δήμο της Αθήνας και συγκεκριμένα της παράταξης του Κ.Σκανδαλίδη ''Η Αθήνα αλλάζει'' μάθαμε, ότι έχει παρατηρηθεί εδώ και καιρό μια τέτοια κινητικότητα από ανθρώπους της αγοράς ακινήτων...
Αγοράζουν αντί ''πινακίου φακής'' τα σπίτια τους και τα νοικιάζουν σε μετανάστες, περισσότερους μετανάστες που έρχονται στην περιοχή και ζουν όπως ζουν, ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς στοιχειώδη καθαριότητα το λιγότερο!
Και τι κερδίζουν οι αγοραστές αυτών των ακινήτων;;;
Μα υποβαθμίζουν και άλλο τις περιοχές αυτές και όταν θα έρθει η ανάπλαση από το Δήμο ή την κυβέρνηση τότε θα ''μοσχοπουλήσουν'' τα διαμερίσματα που απέκτησαν τόσο φθηνά!!!
Εν τω μεταξύ, οι πολυκατοικίες γεμίζουν με ''πωλείται'', που πληθαίνουν συνεχώς..
Εν τω μεταξύ ,ακραία ρατσιστικά αισθήματα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και αναπτύσσονται............
Εν τω μεταξύ , εγκληματικές πράξεις παρακολουθούμε συνεχώς..........
Εν τω μεταξύ, η ζωή μας γίνεται όλο και πιο πολύ ανυπόφορη...........




πηγή



3 σχόλια:

  1. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ. ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΙΠΕΣ. ΓΙΝΟΤΑΝ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΓΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΄΄ΕΞΥΠΝΩΝ΄΄ ΝΑ ΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΟ ΄΄ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΑ΄΄ ΤΟΥ ΄΄ΑΙΜΑΤΟΣ΄΄ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΕΣΙ. ΠΟΛΛΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ. ΠΩΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ???? ΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ??? ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ. ΤΟΝ ΦΤΩΧΟ ΛΑΟ ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΛΥΠΑΤΑΙ????ΚΑΝΕΙΣ. ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Vichy, έτσι είναι...Οι πολίτες της χώρας μας και ειδικά αυτών των περιοχών , περνούν πολλές δυσκολίες και με την οικονομική κρίση και με την υποβαθμισμένη ζωή τους!!
    Πάντα κάποιοι κερδίζουν...Θυμάμαι την εποχή που έγινε ο σεισμός στην Πάρνηθα ,το ίδιο είχε συμβεί και στη Φιλαδέλφεια που είχε χτυπηθεί από το σεισμό..Πανικός των κατοίκων και επιτήδειοι που προσπαθούσαν να σπείρουν φήμες για μη ασφαλή κτίρια!!!
    Παντού οι κερδοσκόποι ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H Αθήνα θα μπορούσε να είναι αντάξια της ιστορίας της. Όμως εγκαταλείφθηκε από ανίκανους δημάρχους που τους ένοιαζε μόνο η εξουσία και το χρήμα!Τώρα με τους μετανάστες έχουν γίνει χειρότερα τα πράγματα!Κι ακόμα δεν δείχνει ενδιαφέρον κανείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή